افزایش عمر باتری مک بوک (سریع و آسان)
عمر باتری مکبوک به لطف بهرهگیری از تراشههای اپل در محصولات اخیر، ارتقاء چشمگیری داشته است و میتواند در شرایط بهینه شارژدهی طولانی را در اختیار کاربران قرار دهد. البته گذشت زمان میتواند کاهش سلامت وضعیت باتریها را ایجاد کند و این مسئله برای مکبوکهای جدید نیز صادق است.
با این حال، جهت جلوگیری از نابودی زود هنگام باتری مکبوک و بهبود سلامت آن، میتوان گامهایی برداشت که در بلندمدت اثرات مفیدی دارند و نیاز به تعویض باتری را به تعویق میاندازند. همچنین خرید باتری جدید و تعویض آن میتواند هزینههای جانبی زیادی را به مصرفکننده تحمیل کند که تنها با رعایت نکات گفته شده تا حد زیادی قابل پیشگیری خواهد بود.
استفاده از قابلیت شارژ بهینه
محصولات مختلف شرکت اپل از جمله آیفونها، آیپدها و مکبوکها به قابلیت شارژ بهینه (Optimized Charging) مجهز هستند که میتواند الگوی استفاده کاربر را رصد کرده و بر مبنای آن، اقدام به انتخاب تنظیمات مناسب برای شارژ کند.
کارشناسان تاکید دارند که طیف بهینه شارژ برای باتریهای لیتیومی بین ۴۰ تا ۸۰ درصد است و شارژ کامل چنین باتریهایی (۱۰۰ درصد) میتواند به نابودی زودتر سلولها منتهی شود؛ زیرا باتری در حالت شارژ کامل، ولتاژ بیشتری را درون خود ذخیره میکند که فشار بیشتری بر اجزای سازنده خواهد داشت.
گفته میشود که دستگاههای هوشمند باید از حالت مخصوصی بهره بگیرند تا ولتاژ ۴.۰۵ ولت به ازای هر سلول را حفظ کند. همچنین عدم شارژ بیشتر از ۸۰ درصد ظرفیت کلی، میتواند عمر مفید محصول را ارتقاء دهد. بسیاری از تولیدکنندگان از جمله اپل، قاعده گفته شده را تحت نامهای مختلف در محصولات خود رعایت میکنند.
در نتیجه توصیه میشود تا کاربران برای اطمینان از بهبود عمر باتری مکبوک اقدام به فعالسازی حالت شارژ بهینه در دستگاه خود کنند. برای انجام این کار ابتدا به System Preferences مراجعه کنید و سپس در ابتدا گزینه Battery را زده و دوباره از منوی سمت چپ، Battery را انتخاب کنید. زمانی که دستگاه اقدام به شناسایی عادتهای کاربر کند، از شارژ بیش از حد و کامل در مواقع غیرضروری خودداری میکند. قابلیت مذکور برای اولین بار در مک اواس کاتالینا در دسترس قرار گرفت؛ پس اگر از نسخههای قدیمیتر این سیستم عامل استفاده میکنید، گزینههای گفته شده را مشاهده نخواهید کرد.
برای مثال اگر دستگاه خود را در تمامی ساعات شب به شارژر متصل کرده باشید و هر روز ساعت ۸ خانه را ترک کنید؛ مکبوک از شارژ ۲۰ درصد انتهایی تا نزدیکی زمان خروج از خانه جلوگیری میکند. به همین دلیل اگر روزی تصمیم بگیرید که کمی زودتر دستگاه خود را از شارژر جدا کنید، متوجه میشوید که باتری آن به طور کامل شارژ نشده؛ درحالی که تمام طول شب به شارژر وصل بوده است.
عدم اتصال دائمی به شارژر
شارژ بیش از حد باتری مکبوک با اتصال طولانیمدت به شارژر، امکانپذیر نیست. همچنین روند اتصال طولانی موجب گرم شدن بیش از حد یا آسیب به سایر قطعات نیز نخواهد شد. البته چنین اتفاقاتی زمانی رخ میدهد که باتری شروع به باد کردن کند. در چنین شرایطی توصیه میشود تا دستگاه خود را هرچه سریعتر به تعمیرگاه تخصصی محصولات اپل ببرید.
قابلیت شارژ بهینه میتواند بسیاری از اثرات نامطلوب اتصال طولانیمدت به شارژر را از بین ببرد؛ با این حال برخی مشکلات هنوز پابرجا خواهند بود. اگر هیچگاه لپتاپ خود را از شارژر جدا نمیکنید؛ سیستم عامل ممکن است با مشکلاتی در کاهش سرعت شارژ و جلوگیری از شارژ کامل باتری مواجه شود.
به همین دلیل است که توصیه میشود دستگاه خود را همیشه به صورت متصل به شارژر مورد استفاده قرار ندهید. در شرایط ایدهآل پس از رسیدن میزان شارژ به ۴۰ درصد، فرایند شارژ شروع میشود و تا ۸۰ درصد ادامه پیدا میکند. چنین فرایندی از ولتاژ بالای ناشی از دستیابی به شارژ کامل (۹۰ یا ۱۰۰ درصد) جلوگیری میکند.
مدیریت زمان و میزان شارژ توسط کاربر میتواند به عنوان روش کمکی در کنار قابلیتهای داخلی سیستم عامل مانند شارژ بهینه مورد استفاده قرار گیرد که تأثیرات مطلوبی در بلندمدت از خود نشان خواهد داد. البته دقت و تلاش بالایی نیز برای انجام این کار نیاز نیست و تنها کافیست تا در زمانهایی که از لپتاپ خود استفاده نمیکنید، آن را از شارژر جدا کنید. حتی اگر در تمامی ساعات روز مکبوک شما روشن است، توصیه میشود در ساعتهایی تنها از انرژی باتری بهره بگیرید تا از خرابی زودهنگام آن جلوگیری کنید.
دوری از دماهای نامطلوب
به طبق قاعده کلی، گرما میتواند به عنوان عاملی آسیبرسان به قطعات مختلف الکترونیک و دیجیتال مطرح شود که باتری مکبوک نیز شامل آنها میگردد. البته طبق تحقیقات وزارت انرژی ایالات متحده در سال ۲۰۲۱، سرما نیز میتواند آسیب جدی به چنین دستگاههایی وارد کند و تفاوتی با گرما نخواهد داشت. سرمای شدید موجب ایجاد ترک در فلزات میشود که درون باتریهای لیتیومی، به جدا شدن کاتد از سایر بخشها ختم خواهد شد. نگهداری کاتد در دمای زیر صفر، موجب از دست رفتن ۵ درصدی ظرفیت کلی نسبت به باتریهای عادی پس از ۱۰۰ چرخه شارژ شده است.
بنابراین، بهتر است جهت داشتن باتری مکبوک سالمتر، آن را در معرض دماهای نامطلوب و شدید قرار ندهید. قرارگیری دستگاه در داخل خودرو در طی شبهای سرد زمستانی یا روزهای گرم تابستانی از موارد نسبتاً شایع است. مکبوکها محصولات چندان مقاومی نیستند و برای استفاده در شرایط سخت طراحی نشدهاند.
استفاده از نرم افزار AlDente
اگر میخواهید بیشترین میزان استفاده از باتری مکبوک خود را داشته باشید، میتوانید از برنامههای جانبی مدیریت باتری بهره بگیرید. AlDente یکی از عناوین رایگان در همین زمینه است که امکان تنظیم محدودیت برای شارژ دستگاه و قطع کردن خودکار را فراهم میکند. به صورت پیشفرض حداکثر میزان شارژ روی ۸۰ درصد تنظیم شده است.
نسخه رایگان برنامه مذکور در کنار محدودکننده میزان شارژ، از قابلیت خالی کردن شارژ نیز پشتیبانی میکند. در چنین حالتی حتی اگر دستگاه به شارژر متصل باشد، از انرژی ذخیره شده در باتری استفاده خواهد کرد و دیگر نیازی به جداسازی دستی شارژر توسط کاربر وجود نخواهد داشت.
نرمافزار AlDente روی مک اواس Big Sur و نسخههای پس از آن قابل اجراست و بهترین عملکرد را در مکبوکهای تولید شده از سال ۲۰۱۶ و پس از آن خواهد داشت. دستگاههای قدیمیتر به احتمال زیاد از برخی قابلیتهای برنامه پشتیبانی نخواهد کرد؛ اما محدودکننده شارژ در بیشتر مدلهای پس از ۲۰۱۳ کار میکند. اگر از نرمافزار گفته شده یا نمونههای مشابه آن استفاده کنید، به احتمال زیاد عمر باتری بیشتری را در مکبوک خود تجربه خواهید کرد. البته جنبه منفی ماجرا این است که نمیتوانید به حداکثر میزان شارژدهی دستگاه دست پیدا کنید و برای رفع آن، باید AlDente را غیرفعال سازید. همچنین توصیه میشود برای عملکرد بهتر برنامه، قابلیت شارژ بهینه اپل را هم غیرفعال کنید.
سازنده AlDente ادعا دارد که یکبار شارژ کامل دستگاه (صفر تا ۱۰۰) در هر دو هفته برای کالیبره ماندن باتری لازم است. همچنین اگر نشانگر باتری به درستی عمل نکند، ۴ بار شارژ کامل میتواند تنظیمات لازم را کالیبره نماید و ظرفیت کلی به حالت قبلی بازمیگردد.
بررسی وضعیت باتری مک بوک
اگر قصد دارید وضعیت فعلی باتری مکبوک خود را بررسی کنید، ابتدا به بخش “Battery” در “System Preferences” مراجعه کنید و سپس از منوی سمت چپ، “Battery” را انتخاب کنید. سپس روی “Battery Health” کلیک کنید تا یک نمای کلی از وضعیت باتری را مشاهده کنید.
برای دسترسی به جزئیات بیشتر از جمله تعداد چرخههای شارژی که انجام شده، روی لوگوی اپل در گوشه بالایی سمت چپ کلیک کنید و در پنجره باز شده، “About This Mac” را انتخاب کنید. سپس در تب “Overview”، “System Report” را انتخاب نمایید. حالا به پایین صفحه بروید تا به قسمت “Power” برسید. در زیر عنوان “Health Information”، میتوانید تعداد چرخههای شارژی که انجام شده و اطلاعات دیگر را مشاهده کنید.
مکبوکهای مدرن برای انجام ۱۰۰۰ چرخه شارژ طراحی شدهاند که تقریباً معادل سه سال استفاده معمولی از دستگاه میباشد. برای مدلهای قدیمیتر، تعداد چرخههای شارژ تخمین زده شده حدود ۳۰۰ چرخه است. گزارش وضعیت باتری مکبوک میتواند به کاربر در تعیین زمان مناسب برای تعویض باتری کمک کند.